häst utebox

Snygga och väldesignade uteboxar för hästar

Snygga och väldesignade uteboxar för hästar

editorial

En utebox är bra för hästens hälsa eftersom den hela tiden har tillgång till frisk luft. Då motverkas både allergier och spridning av olika hästsjukdomar. I alla fall om man väljer en utebox till hästen som har ventilationsbalkar i både fram- och bakkant. Då transporteras kondens och fukt effektivt ut från hästens utebox. Det kan vara svårt att få till samma effektivitet och luftutbyte i ett gammalt stall. 

En annan fördel med en utebox är att man i stort sett kan placera den var som helst och att man enkelt kan addera boxar allt eftersom det tillkommer fler hästar. Men ett system med uteboxar är också väldigt flexibelt då det fungerar på samma sätt som ett modulbygge och man kan placera uteboxarna på rad eller i vinkel. Eller varför inte i två separata rader mitt emot varandra så att hästarna lättare kan se varandra. Det går naturligtvis också att ersätta en av hästboxarna med en låsbar modul eller sadelkammare.

 

häst utebox

 

Man kan inte bara se till pris då man väljer utebox till hästen

Det finns flera företag som tillverkar och säljer uteboxar för hästar både i standardutförande och i ett mer klassiskt utförande. Flera av dem har bra hemsidor där man kan se och läsa om deras olika alternativ. Sök på “häst utebox” så kommer det garanterat upp ett antal intressanta företag. Här är ett exempel på företag som tillverkar och säljer två olika typer av uteboxar i olika storlekar: https://www.uteboxen.se/uteboxar/.

Funktionen och kvaliteten är viktig då man väljer utebox till sin häst och man kan inte bara se till priset. En bra utebox för häst har bra ventilation men också ett utskjutande tak som ger skydd mot stekande sol och mot regn. Det kan därför vara bra att titta runt bland några olika tillverkare innan man bestämmer sig. Fråga också andra hästägare som redan har uteboxar till sina hästar om tips och råd.